Voordrachten

Voordrachten voorjaar 2019


Dinsdag 15 januari om 14 uur - Diashow  Eeklo & Kreta
Dinsdag 22 januari om 14 uur - Geheugen en Vergeten
Dinsdag 12 februari om 14 uur - Vind je (g)evenwicht
Dinsdag 12 maart om 14 uur - Langer (zelfstandig) thuis wonen met domotica
Donderdag 4 april om 14 uur -Leonardo Da Vinci 1… wiskundig en wetenschappelijk genie
Dinsdag 9 april om 14 uur - Leonardo Da Vinci 2, genie en mens
Donderdag 18 april om 14 uur - Leonardo Da Vinci 3… humanisme 
Dinsdag 23 april om 14 uur - Europese verkiezingen

 

                 
 

DIASHOW Eeklo - Kreta

Dinsdag 15 januari om 14 uur

Gepassioneerd door het maken van digitale diashows laat Ivo Van Hecke jullie meegenieten van reportages van reizen, maar ook van plaatselijke bezienswaardigheden. De beelden worden ondersteund door zorgvuldig ingesproken tekst en passende muziek. 

Eeklo: Herbakkersstad
Eeklo staat al eeuwen bekend als de Herbakkersstad. De legende van den Herbakker wordt in deze show haarfijn uitgelegd. Verder wordt aandacht besteed aan: de Huysmanshoeve, het heemmuseum en het jenevermuseum. De volkssporten zoals krulbollen, schieten op staande wip en de duivensport. De jachthaven met zijn beeldenpark. Kerken en kapellen zoals Ten Doorn, Sint-Jan Baptist enz. Gebouwen met een artistieke, historischt en volkskundige waarde. Kunst, beelden en monumenten in het straatbeeld. Het natuurdomein ‘Het Leen’ en de Meetjeslandse Ballonmeeting. 

Griekenland: Kreta
Kreta is het grootste eiland van de Griekse archipel. Ongeveer 3.300 voor Christus ontwikkelde zich op het eiland Kreta de Minoïsche cultuur. Het was de eerste grote beschaving van het gebied rond de Egeïsche zee. Dit vindt men hier nog terug op verschillende sites zoals Knossos, Malia en Lato. Het Archeologisch Museum van Heraklion is na een lange en grondige renovatie in 2014 heropend. Andere bezienswaardigheden zijn: Lassithi, Katharo, Kritsa, Elounda, Spinalonga en Agios Nikolaas. 

Mis deze betoverend veelzijdige diapresentatie niet. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 8 januari. 

Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)

            
     
 

GEHEUGEN EN VERGETEN

i.s.m. CM Midden-Vlaanderen
Dinsdag 22 januari om 14 uur

Er heersen heel wat angst en misverstanden rondom de werking van het geheugen, en misschien vooral bij het zichzelf (of anderen) betrappen op vergeetachtigheden. Wanneer men dan nog eens snel een link legt met bv. erfelijke, degeneratieve aandoeningen, is het hek helemaal van de dam… 

Tijdens de voordracht krijg je meer duidelijkheid over wat te verwachten van een normaal werkend geheugen, of elke vorm van vergeten even erg is, hoe het geheugen getest kan worden, wat de invloed van leeftijd op het geheugen is en hoe je kan voorkomen dat het geheugen achteruit gaat. Gastspreker is Michael Portzky, klinisch psycholoog, neuropsycholoog, docent, gerechtsexpert en auteur van onder andere het boek ‘Veerkracht’. 

Prijs: GRATIS !

               


 

VIND JE (g)EVENWICHT

Je eigen zorgbehoefte in balans met je behoefte om te zorgen

Dinsdag 12 februari om 14 uur

Zorgzaam zijn zit in de menselijke natuur. We zorgen graag, maar soms te veel en dan putten we onszelf uit. ‘Zorgen voor’ en ‘zelfzorg’ is geen ‘of/of’-verhaal, maar een ‘en’-verhaal. Zelfzorg en je behoefte om te zorgen voor anderen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het één heeft het ander nodig. Betrokkenheid op en zorg voor anderen is een noodzakelijke voeding voor zelf-groei, net zoals investeren in jezelf onmisbaar is om oprecht te kunnen geven. Empathie en verbinding vormen hierin belangrijke ingrediënten. Maar hoe kan je hier nu een evenwicht in vinden? Hoe kan je behoefte om te zorgen voor anderen overeind blijven in de jungle van tips en tricks om jezelf af te grenzen, ‘nee’ te leren zeggen en jezelf te ontwikkelen. Hoe kan je in verbinding blijven met jezelf en met de ander? Hoe vind je je (g)evenwicht? 

Prijs GRATIS! 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem of via de Gezinsbond is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 5 februari.

               

 

LANGER (zelfstandig) THUIS WONEN MET DOMOTICA

Dinsdag 12 maart om 14 uur

Domotica is slimme huisbesturing. Voor de één is het al gewoon, voor de ander een luxe. En voor een groeiend aantal mensen kan domotica het verschil zijn tussen zelfstandig thuis wonen of de zelfstandigheid moeten opgeven. Er zijn veel voorbeelden van domotica-toepassingen waardoor thuis wonen veiliger, energiezuiniger en comfortabeler wordt. Denk maar aan deurcommunicatie, automatische rolluikbesturing, videocontact met zorgverleners, een televisie die signalen afgeeft wanneer het tijd is om medicijnen in te nemen, maar ook aan hulpmiddelen om bijvoorbeeld het licht aan te doen, de verwarming aan te zetten. 

Een belangrijke meerwaarde van domotica is dat ze rust en stabiliteit brengt bij familie van ouderen en zorgbehoevenden. En voor mantelzorgers in het bijzonder kan het gebruik ervan ondersteunend en ontlastend werken bij het uitvoeren van hun taken. 

Domotica helpt m.a.w. voor een optimalisatie van het comfort in elke levensfase door mee te groeien met de behoeften van de bewoners. Een lector van de bacheloropleiding Zorgtechnologie hogeschoool Vives vertelt je er alles over tijdens deze boeiende voordracht. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op vrijdag 1 maart. 

Prijs € 4 / € 2 (55+)

UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)

              


 

 

DRIELUIK LEONDARDO DA VINCI – 500 JAAR LATER

i.s.m. Grijze Geuzen

De prestaties van Leonardo Da Vinci op het gebied van schilder- en beeldhouwkunst, natuurwetenschappen, muziek en wiskunde, techniek en bouwkunde hebben vele eeuwen doorstaan. Hoe kon een ongeletterd man in de tijd van de Renaissance uitgroeien tot zo’n geniale, universele kunstenaar en genie? 

Dit drieluik is een ontdekkingsreis naar de ‘homo universalis’ Leonardo da Vinci.

Leonardo Da Vinci 1… wiskundig en wetenschappelijk genie

Donderdag 4 april om 14 uur 

Da Vinci was zeer vooruitstrevend voor zijn tijd. Hij boekte enorme vooruitgangen op het gebied van bouwkunde, hydrodynamica, architectuur, anatomie ... Zijn uitvindingen worden nog steeds gebruikt in de vorm van helikopters, bouwwerken … 

Tijdens de lezing van wiskundige Dirk Huylebrouck (professor Pi) krijg je als luisteraar een beeld van de wetenschappelijke en wiskundige inzichten van Leonardo Da Vinci en de impact ervan op de samenleving. 

Wiskundige dr. Dirk Huylebrouck geeft les aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, aan de campussen Sint-Lucas in Brussel en Gent. Hij schrijft af en toe voor Eos en heeft ook een wekelijkse column in de weekendbijlage "Pluto" van "Het Laatste Nieuws". Hij is de auteur van vier boeken over wiskunde: "Afrika + Wiskunde", "De Codes van da Vinci, Bach, pi en Co", "België + Wiskunde" en "Wiskunst". Bron EOS. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 26 maart.
Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)

              


 

Leonardo Da Vinci 2 , genie en mens

Dinsdag 9 april om 14 uur 

Leonardo da Vinci, tijdgenoot van Vesalius, was een hoogbegaafd man met uitzonderlijke talenten. Hij leefde in een boeiende maar turbulente tijd, op interessante maar soms roerige plekken. Licentiaat kunstgeschiedenis Frank Tubex belicht een aantal hoogtepunten. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 26 maart.
Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)

                

Leonardo Da Vinci 3… en de gedachte van het vroege humanisme

Donderdag 18 april om 14 uur 

In deze voordracht gebruikt Joris Tulkens humanist Da Vinci als een opstapje om het te hebben over deze intellectuele stroming. 

Joris Tulkens is gefascineerd door de opkomst van de humanisten in onze gewesten tijdens de eerste decennia van de zestiende eeuw. Al vier historische romans van zijn hand spelen zich af in deze periode. Zijn voordracht 'Erasmus en zijn tijdgenoten' schetst een origineel en minder bekend beeld van Erasmus, Thomas More, Pieter Gillis en Nicolaes Cleynaerts, allen actieve pluralisten avant-la-lettre. Hij belicht hun gedachtegoed aan de hand van vele citaten uit hun werk en hij gaat dieper in op hun belang voor onze tijd. 

Joris Tulkens is schrijver van historische romans : 'De schaduw van Erasmus', 'Johanne de Waanzinnige', 'De verloren droom van Pieter Gillis' : over Antwerpen tussen reformatie en humanisme en 'Christenhond tussen moslims'. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op donderdag 4 april.
Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)

               fake news en EUROPESE VERKIEZINGEN

Dinsdag 23 april om 14 uur

'Fake news'. Komt het enkel in de VS voor, of heeft het ook bij ons een invloed? In de aanloop naar de verkiezingen verwacht de EU dat er heel wat fake news op ons zal afkomen. In deze interactieve lezing bekijken we wat fake news is en welke andere technieken gebruikt worden om ons als kiezer te beïnvloeden.

Met deze lezing gaan we na op welke manieren we allemaal beïnvloed worden: Is het enkel nepnieuws, of zijn er ook andere technieken die onze beeldvorming beïnvloeden? Telkens werken we met concrete voorbeelden uit de actualiteit en tonen we hoe dit een effect heeft op de Europese Unie en op de landen van de EU. Zo komen de Brexit, de vluchtelingenproblematiek en de mogelijke invloed op de Europese Parlementsverkiezingen van mei 2019 aan bod. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 16 april. 

Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)

        
 

 

 

        
   

 

 

     
     
   

 

 

          
   

 

 

          
   

 

 

     Eeklo Centrumstad