Voordrachten

Voordrachten najaar 2017

Word verwacht... 

Donderdag 5okt 2017 - Jazz in de Loopgraven
Donderdag 12 oktober 2017 - Legaten
Dinsdag 17 oktober 2017 - Leven met visuele beperking
Dinsdag 24 oktober 2017 - Diabetes

Dinsdag 7 november 2017 - Fotoreportagen Syrië en Jordanië
Dinsdag 14 november 2017 - Ondeugend ouder worden
Dinsdag 28 november 2017 - Charlie Chaplin

Dinsdag 5 december 2017 - Plasproblemen
Dinsdag 12 december 2017 - Hedendaags rouwen

 

 

 

   
          jazz in loopgraven


 


WOI: JAZZ IN DE LOOPGRAVEN

Donderdag 5 oktober 2017 om 14 uur
i.s.m. bibliotheek Eeklo
 

Matthijs de Ridder met Brecht Goudesone op accordeon

‘Deze muziek komt voort uit de loopgraven’ schreef Max Manolo in 1924 in zijn ‘Verdediging van de jazz-band’. Manolo had gelijk. De nieuwe muziek werd in Europa voor het eerst gespeeld door de zwarte soldaten die met het Amerikaanse leger mee waren gekomen om te vechten in de loopgraven. Van daaruit verovert de jazz na de Eerste Wereldoorlog razendsnel het oude continent. Jazz is plots overal: in de danszalen, in de theaters, op straat en in de politiek. De muziek wordt de soundtrack van de nieuwe en razendsnelle eeuw. 

In zijn lezing vertelt Matthijs de Ridder hoe Jazz-Lieutenant James Reese Europe de jazz naar de loopgraven bracht en hoe de muziek Europa vervolgens voor een lastige vraag stelde: zijn we modern genoeg om mee te dansen op de rebelse ritmes van de jazz?

Voor de muzikale begeleiding zorgt Brecht Goudesone (Kájhem Orchestra, Café con Leche ...) die op zijn accordeon de ragtime van onder meer Scott Joplin laat herleven. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem of via bibliotheek Eeklo is noodzakelijk, ten laatste op donderdag 28 september 2017. 

Prijs: € 4 / € 2 (55+ & UiTPAS met kansentarief)

   
          

 

legaten

 


BESPAAR op uw ERFBELASTING dankzij het DUOLEGAAT

i.s.m. Rode Kruis-Vlaanderen
Donderdag 12 oktober 2017 om 14 uur

U kent ongetwijfeld het Rode Kruis. Dag in, dag uit zijn overal ter wereld bijna 100 miljoen actieve Rode Kruisvrijwilligers druk in de weer om mensen te helpen waar nodig. Wát er ook gebeurt, zij staan paraat. Altijd, overal.

Maar ook al vormen vrijwilligers de basis van het Rode Kruis, hulp verlenen kost geld. 

Financiële steun van het publiek is voor het Rode Kruis essentieel om zijn missie te kunnen volbrengen: de zwakkeren helpen. Een minder gekende manier om het Rode Kruis te steunen is via een duolegaat, een fiscaal aantrekkelijk systeem waarmee men bovendien zijn erfgenamen kan bevoordelen. 

Tijdens deze infonamiddag wordt een antwoord gegeven aan onder andere de volgende vragen:

+  Waarom een testament opmaken en wat indien men later van gedacht verandert?

+  Wat is een erfenis? Hoe wordt de erfenis door de wet verdeeld?

+  Wat zijn successierechten en wat kan dat kosten aan de nabestaanden?

+  Wat is het verschil tussen een schenking en een legaat?

+  Kan men besparen op successierechten door de techniek van het duolegaat? 

Wie deze infonamiddag wil volgen is van harte welkom. De infonamiddag bevat ook een quiz en een korte film, en het Rode Kruis voorziet voor alle aanwezigen een leuke rode kruisgadget. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op donderdag 5 oktober 2017. 

Prijs: GRATIS!

   
          

 

visuele beperking

 


LEVEN MET EEN VISUELE BEPERKING

Dinsdag 17 oktober 2017 om 14 uur
i.s.m. Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen
 

De Brailleliga helpt al sinds 1922 blinde en slechtziende personen op allerlei domeinen. In ons land doen 14.000 blinden en slechtzienden een beroep op deze organisatie.

In deze infosessie krijgen we naast een blik op hun diensten, ook uitleg over oogziekten, het braillealfabet en hulpmiddelen. Verder worden tips gedeeld om personen met een visuele beperking op een correcte manier te begeleiden. Er volgen ook praktische oefeningen om het omgaan met zo’n beperking zelf te ervaren. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 10 oktober 2017. 

Prijs GRATIS!

   
          

 

diabetes

 


DIABETES EN GEZONDHEIDSQUIZ

Dinsdag 24 oktober 2017 om 14.00 uuri.s.m. Grijze Geuzen 

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in België. De Internationale Diabetes Federatie schat dat 8 % van de Belgische bevolking diabetes heeft. Dit betekent dat 1 op 12 volwassen Belgen aan diabetes lijdt, sommigen zonder het zelf te weten.

Tijd dus om even op zoek te gaan naar de achtergrond van deze aandoening.

Tijdens deze infosessie krijgt u van gezondheidspromotor Gaston De Belder antwoord op de talrijke vragen rond diabetes zoals: Wat is diabetes? Wie loopt het meeste risico? Wat komt er allemaal kijken bij een dagelijks leven met diabetes?

De voordracht wordt afgerond met een ruimere gezondheidsquiz. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 17 oktober 2017. 

Prijs GRATIS!

       
          


SYRIË EN JORDANIË
 


FOTO
REPORTAGE 

Dinsdag 7 november 2017 om 14 uur

In Hama, in Syrië, draaien de oude ‘noria's’ onverstoorbaar verder, ongevoelig voor de grillen van tijd en seizoen, voor een geschiedenis die hier nochtans bijzonder geladen is! Enkele honderden kilometers meer naar het oosten, aan de oevers van Eufraat, ligt Mesopotamië, ‘Mesos Potamos’, het legendarische ‘Land van de Twee Stromen’... Feniciërs, Grieken en Romeinen, Byzantijnen zijn hier langs gekomen, op zoek naar het bezit van de ‘vruchtbare halve maan’. 

 

Palmyra geurt nog naar de mooie koningin Zénobie, Borsa toont fier zijn theater dat tot in 1947 volledig bedolven lag onder zand en stenen... Van de heilige Simeon wordt gezegd dat hij op een zuil heeft geleefd! Daar werd een geweldige katheraal gebouwd... De beroemde soeks van Alep zijn misschien wel de mooiste uit het Midden-Oosten... 

 

Helaas, al deze zinnen maken nu deel uit van het verleden!!!

Want in Syrië is nu bijna alles vernietigd!

Paul Coessens laat het verleden terug herleven in deze unieke niet te missen reportage.

Na de beelden van Syrië in al zijn glorie eindigt de reis met het onvergetelijke: de Wadi Rum woestijn en de ongelofelijke stad Petra, twee schoonheden van het zuiverste gehalte...

 

Mis deze unieke kans niet!

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 31 oktober 2017. 

Prijs € 4 / € 2 (55+)

       
          

 

Zaki

 


ONDEUGEND OUDER WORDEN
Humoristische levensinzichten van Zaki

Dinsdag 14 november 2017 om 14 uur

In deze vrolijke lezing vertrekt Zaki van de vooroordelen die bestaan over de latere leeftijd. Senioren worden meestal - onder andere door de media - als minderwaardig afgeschreven. Want jonger is zogezegd beter. Een karikatuur natuurlijk.

Eeuwenlang stond hoge leeftijd voor verwezenlijkingen, ervaring en wijsheid die respect verdienden. Zaki heeft het over de wondermooie levensherfst, waarin we meer presteren en beter tegen stress bestand zijn. We hebben meer geduld en genieten van de intense relaties met onze partners en kleinkinderen. Eindelijk hebben we tijd voor kwaliteit. En kunnen we de deugniet in onszelf weer aan het woord laten. 

Zaki (Gent, 1945) is deskundige in media en communicatie. Hij heeft gewerkt als dj, muziekjournalist, tv-maker, regisseur, redacteur, acteur, en zelfs een keer als directeur. Zijn boek ‘Ondeugend ouder worden’ heeft de top gehaald en de lezing trekt volle zalen. Verwacht geen ongevraagde adviezen over rollators en testosterongel, maar humoristische levensinzichten. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 7 november 2017. 

Prijs € 4 / € 2 (55+)

        
          

 

Charlie Chaplin

 


CHARLIE CHAPLIN

Dinsdag 28 november 2017 om 14 uur

Charlie Chaplin, geboren in London in 1889, verhuisde in 1913 naar Los Angeles en bouwde daar een enorme carrière uit als acteur, regisseur en componist. Maar Chaplin was meer dan dat. Hij was ook een erg controversiële figuur die niemand onberoerd liet. Zo zorgden zijn politieke en maatschappelijke standpunten, die ook in zijn films terugkomen, ervoor dat de Amerikaanse politiek en de FBI hem het leven erg moeilijk maakten. Daardoor verliet Chaplin in 1952 de Verenigde Staten om naar Zwitserland te verhuizen en nooit meer terug te keren. Ook stapte hij maar liefst vier keer in het huwelijksbootje met jonge Hollywoodactrices. In 1977, na veelvuldig door de internationale filmgemeenschap te zijn bekroond voor alles wat hij in zijn leven had verwezenlijkt, stief hij op 89-jarige leeftijd.

Tijdens deze lezing schetst professor Daniël Biltereyst het leven en werk van dit icoon uit de filmgeschiedenis

Prijs € 4 / € 2 (55+)

     
     Eeklo Centrumstad