Voordrachten

Voordrachten voorjaar 2018


Dinsdag 16 januari 2018 - Diashow Slovenië & Dresden en de Elbe

Woensdag 31 januari 2018 - Afkicken van verboden suikers

Maandag 12 februari 2018 - Je energiefactuur onder de loep 

Dinsdag 20 februari 2018 - Poetin, de nieuwe tsaar?

Dinsdag 16 maart 2018 - 1918 tot vandaag: DE EEUW VAN DE VERWONDERING

Dinsdag 24 april 2018 - Beter zorgen voor jezelf

Dinsdag 13 Maart 2018 - De gemeenteraadsverkiezingen van 2018

Donderdag 17 mei 2018 - Darmkanker in woord en beeld

 

 

      
      
     
 


DIASHOW Slovenië & Dresden en de Elbe
Dinsdag 16 januari om 14 uur 

Gepassioneerd reiziger en fotoreportagemaker Ivo Van Hecke laat je tijdens deze diavoorstelling meegenieten van enkele van zijn reiservaringen. De beelden worden ondersteund met passende muziek. 

Slovenië: tussen de Alpen en het zonnige zuiden

Slovenië is het meest westelijke deel van het voormalige Joegoslavië. We bezoeken bergdorpjes zoals Cerkno, natuurgebieden zoals de Tolminska Kloof en de Sloveense kust met Izola en Piran. Verder doen we onder meer Bled, Škofja Loka, Idrija en Ljubjana, de hoofdstad van Slovenië, aan. De niet te missen grotten van Postojna zullen ook zeker niet ontbreken tijdens deze diashow. 

Dresden en de Elbe

Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. De stad ligt aan de Elbe in het voormalige Oost-Duitsland. De Elbe loopt dan ook als een rode draad door deze projectie. Alle bezienswaardigheden op één na liggen aan deze rivier. We bezoeken: Dresden, Meissen, Mortizburg en de Basteirotsen. 

Mis deze betoverend veelzijdige diapresentatie niet. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 9 januari. 

Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)
       
     


 


AFKICKEN VAN (VERBORGEN) SUIKERS

Woensdag 31 januari 2018 om 14 uur
i.s.m. CM Midden-Vlaanderen


De afgelopen 50 jaar is de gemiddelde jaarlijkse inname van suiker van 1 kg per persoon gestegen tot maar liefst 50 kg.

Waarom zijn juist suikers zo aantrekkelijk? Wanneer wordt zin in suiker een drang of een verslaving? Wat zijn de gevolgen van overmatige suikerconsumptie?

Wat houdt je tegen om suikervrij te leven? Je krijgt alle info om af te kicken van suikerrijke voeding. Je krijgt tips en tricks om iets aan je voedingspatroon te veranderen en dat ook vol te houden. 

Spreker: Helena Vervaet, voedings-en gezondheidsconsulent en seniorenconsulent 

Prijs GRATIS!

Inschrijven voor woensdag 24 januari is noodzakelijk
-       op het secretariaat van Zonneheem
-       Online: www.cm.be/agenda
Tel: 09 267 57 35
E-mail: gezondheidspromotie.mvl@cm.be

 
    
     


 


JE ENERGIEFACTUUR ONDER DE LOEP 
Besparen op je energiefactuur
Maandag 12 februari om 14 uur

Energie neemt een grote hap uit het gezinsbudget. Wie de afrekening van zijn energiefactuur krijgt, kijkt waarschijnlijk niet veel verder dan het totale factuurbedrag om te weten of hij moet bijbetalen dan wel terugkrijgen. 

Tijdens deze infosessie legt een medewerker van Woonwijzer Meetjesland je uit hoe een energiefactuur is samengesteld: energieprijs, heffingen en nettarieven. Hij werpt ook een blik op de toekomst, denk maar aan die zogenaamde ‘slimme meters. 

In een tweede luik zal de spreker een toelichting geven over wat je kan doen om je energiefactuur te verlagen zonder aan comfort in te boeten. Hij vertelt je ook welke financiële ondersteuning je hiervoor kan genieten. 

Misschien speelt het wel in je voordeel om van energieleverancier te veranderen? 

De medewerker van Woonwijzer Meetjesland deelt tijdens deze voordracht al zijn kennis met je, zodat je jaarlijks vele euro's op je energiekosten kan besparen.

Dit initiatief is gratis maar inschrijven tegen maandag 5 februari is nodig en kan via het secretariaat van Zonneheem.
        
     


poetin
 


POETIN, DE NIEUWE TSAAR?
Dinsdag 20 februari om 14 uur 

Rusland zucht onder de sancties van de Europese Unie omwille van de rol die Moskou speelt in het conflict met Oekraïne, maar Poetin geeft geen krimp. Hij heeft immers een plan met ‘moedertje Rusland’. Het uiteenspatten van de Sovjetunie in 1991 noemde hij ooit de grootste ramp die Rusland kon overkomen. Misschien wil hij met zijn agressieve politiek de Russen weer het gevoel geven dat ze meetellen in de internationale politiek. Of dat de goede manier is valt te betwijfelen maar Poetin trekt zich van het Westen niets aan, zoals Rusland altijd al een haat-liefde- verhouding met de rest van de wereld heeft gehad. 

Met de verkiezing van de Amerikaanse president Trump breekt misschien een nieuw tijdperk aan, want onder Obama was er weer sprake van een ‘nieuwe koude oorlog’. Poetin in zijn blote bast op jacht of als judoka, hij komt graag in het nieuws. Maar er is ook zijn haasje-over met Medvedev als president, de inlijving van de Krim en zijn rol in Syrië en West-Oekraïne. Resultaat: begrijpelijke argwaan van zijn naaste buren, opgedreven waakzaamheid vanwege de NAVO. 

Bert De Craene was een kwarteeuw journalist bij de VRT-radionieuwsdienst en samensteller van het magazine ‘Actueel’. Hij werkte ook voor Klara, waar hij documentaires maakte over internationale politiek. Sinds midden jaren ’80 volgde hij de turbulente gebeurtenissen in Midden- en Oost-Europa en de voormalige Sovjetunie. Bert De Craene maakte van nabij de val van de Berlijnse Muur mee en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Uit zijn pen vloeiden onder meer boeken over de ontwikkelingen in Oost-Europa na het afscheid van het communisme en het nieuwe Rusland. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 13 februari.
          
     


 


1918 tot vandaag:
DE EEUW VAN DE VERWONDERING
Dinsdag 6 maart om 14 uur 

100 jaar geleden schudde ‘De Groote Oorlog’ de samenleving door elkaar. Dit verhaal begint eind 2018. De teruggekeerden hunkerden naar thuis, of juist niet? De thuisblijvers verwerkten hun verdriet, of zijn dolblij met de hereniging. Kan iedereen zomaar zijn leven hervatten of dienen zich andere problemen en wensen aan? Wat een indrukwekkend verhaal. 

Enig idee wat vandaag de ‘overblijfselen’ zijn van WOI? We staan zelden stil bij de gedachte dat wat toen, bewust of uit noodzaak ontstond, nu hedendaags lijkt.

We spreken over … gezondheidszorg, onderwijs, stemrecht, wederopbouw, reizen, voeding. En wat te denken over schoonheidsproducten, plastische chirurgie, rookartikelen, muziek, mode, haartooi, anticonceptie, de plaats van de vrouw in de maatschappij, kunstuitingen … 

Wereldoorlog I deed wat met de wereld … 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 27 februari. 

Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)
         
     


 


BETER ZORGEN VOOR JEZELF
Dinsdag 24 april om 14 uur

Het is opvallend hoe vaak mensen zorg dragen voor anderen. Zelfzorg klinkt in hun oren nogal vlug als een moderne vorm van egoïsme. Maar goed begrepen zelfzorg is een positief besmettelijk gebeuren: ze heeft een weldoende invloed op anderen. Omgekeerd maakt onvoldoende zelfzorg een mens doorgaans opvliegend en ongenietbaar. Beter zorgen voor jezelf is geen overbodige luxe, maar essentieel voor wie er wil zijn voor de andere. 

Als je goed voor jezelf kunt zorgen, kun je ook goed voor anderen zorgen. Maar hoe doe je dat, zelfzorgen? In de voordracht ‘beter zorgen voor jezelf’ zet Marc Buelens de gouden stelregels om beter voor jezelf te zorgen heel helder uiteen: ken jezelf, waardeer jezelf, kies & bemin je keuze en verwen jezelf. Het ‘klavertje vier van de zelfzorg’ is een uitnodiging om even stil te staan bij je leven, en er de motivatie uit te halen om stap voor stap door jou ervaren probleempunten aan te pakken. 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op dinsdag 18 april.
Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)

Marc Buelens is Emeritus Professor aan Vlerick Business School. Hij is de (co-)auteur van verscheidene veelgelezen boeken over mens en organisatie, waaronder de tijdloze klassieker ‘Beter zorgen voor jezelf’. 

Zijn vroegere collega’s verkozen hem in 2015 tot ‘psycholoog van het jaar’. Deze eer viel hem te beurt omwille van ‘de indrukwekkende manier waarop hij doorheen zijn loopbaan psychologische inzichten ontwikkelde, vertaalde en voor een breed managementpubliek toegankelijk maakte.’ 
          
     


 


DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018
IN EEN WIJZIGEND LOKAAL LANDSCHAP 

verwacht 13 maart 

De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 naderen in alle stilte. Toch is het lokaal bestuurlijk landschap voortdurend in beweging. De intergemeentelijke samenwerking kwam ter discussie te staan in het voorjaar van 2017. Daarnaast lijken gemeentelijke fusies hier en daar de gemoederen te bedaren en kantelen de OCMW besturen in de gemeenten in. Kortom, een wijzigend bestuurlijk landschap in de aanloop naar de hoogmis van de lokale democratie.

Spreker prof. dr. Koenraad De Ceuninck (UGent – vakgroep Politieke Wetenschappen) 

Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem is noodzakelijk, ten laatste op….. 

Prijs € 4 / € 2 (55+)
UiTPAS met kansentarief: € 1 / € 0,5 (55+)
         
     


 


DARMKANKER IN WOORD EN BEELD
Donderdag 17 mei om 14 uur
i.s.m. Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen

Elk jaar krijgen 5.000 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben. Darmkanker is de op één na meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaatkanker en longkanker). Elk jaar overlijden 1.800 tot 2.000 Vlamingen aan de ziekte. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld, stijgen de overlevingskansen van de patiënt en kunnen jaarlijks ongeveer 400 sterfgevallen voorkomen worden. 

Daarom is correcte en professionele informatie belangrijk. Dr. Tom Feryn zal tijdens deze unieke voordracht vanuit zijn specialisme de huidige stand van zaken brengen inzake opsporing en behandeling van darmkanker. Na de voordracht van Dr. Feryn zal Molviene op een humoristische manier tijdens haar monoloog de darmmiserie uit de doeken doen … Wetenschap op een bedje van humor. 

Reservatie verplicht voor woensdag 9 mei.
Gratis. 

Dr. Tom Feryn is als chirurg-specialist verbonden aan het AZ Sint-Jan Brugge- Oostende AV en al meer dan vijftien jaar een toonaangevende autoriteit om de zorgkwaliteit van patiënten met rectumkanker in België te verbeteren. Hij is tevens de voorzitter van de vzw Blue Movement Vlaanderen.
     
     
     

Eeklo Centrumstad